Yrittäjä Liinpää kuntoon - nyt tai ei koskaan

Updated: Jun 12, 2019

Rooma 9.6.2019. Olen täällä Roomassa veljeni hääjuhlan peruja. Häitä vietettiin satumaisen upeissa puitteissa ja maisemissa Toscanassa 6.-9.6.2019. On tullut syötyä ja juotua viimeiset päivät kuin huomista ei olisi.

Nyt olemme palanneet vaimoni kanssa Toscanasta Roomaan ja vietämme ikuisessa kaupungissa muutaman päivän ennen paluuta kotimaahan. Katsahdan hotellihuoneessa suihkun jälkeen peiliin ja kauhistun. Tiesin toki, että yrittäjä Liinpää ei ole nuoruutensa veroisessa kunnossa, mutta nyt mahani näytti jopa omaan silmääni erityisen isolta ja pyöreältä. Yritän vetää mahaani sisään. Ei auta. Iso on, vaikka kuinka yritän kadottaa sitä näkyvistä.


Pääsin kiloistani viimeksi eroon vuoden 2013 jälkimmäisellä puoliskolla. Tuolloin lääkkeenä oli sokerin pois jättäminen ruokavaliosta ja siirtyminen lähinnä salaateista koostuvaan ruokavalioon.Paino ja kilot tulivat takaisin korkojen kera


Kuten niin monella kohtalontoverilla paluu takaisin vanhoihin syömistapoihin eli liian suuriin annoksiin, liian usein syömiseen, liian myöhään syömiseen ja sokerista valmistettujen tuotteiden nauttimiseen palautti kilot korkojen kera.


Tässä sitä nyt olen, painoa arvioni mukaan 110-120 kilon verran. Veikkaan, että olen lähempänä 120 kiloa. En ole uskaltanut mitata painoani hienosta digitaalisesta vaa’asta moneen vuoteen. Liian kivuliasta. Tiedän ilman tarkkoja lukemia, että ylipainoa on reilusti.


Nyt kun katson itseänin roomalaisen Aurelius Art Gallery -hotellin peilistä päätän, että nyt tämä isomahaisuus ja läskeily saa riittää. On ryhdyttävä toimiin.


Mutta miten onnistun? Mikä on tavoite, suunnitelma ja aikataulu? Sillä kuten tiedämme ilman näitä kolmea ns. tavoite ei ole tavoite, vaan unelma. Jos jotain haluaa oikeasti saavuttaa, pitää kaikki kolme osaa olla kirkkaana mielessä. Ensin pitää tietää tarkkaan mitä haluaa, mitä tavoittelee. Sitten pitää miettiä suunnitelma tavoitteen toteuttamiseen, ja kolmantena pitää laatia aikataulu. Ilman aikataulua tavoite ei ole tavoite, vaan toive.


Joku viisas on sanonut, että ihmisen liikakiloista tai vaihtoehtoisesti hoikkuudesta tulee jopa 90-prosenttisesti syömisen seurauksena. Uskon, vaikka välillä on ollut vaikea hyväksyä asiaa. Pakko uskoa, ajattelen, kun katson jälleen isovatsaista vartaloani peilistä.


On siis syötävä vähemmän.


Mikä on tavoite?


Noin 190-senttisenä miehenköriläänä, joka on joskus urheillut varsin aktiivisesti eli lihasta löytyy, alle 100 kilon paino on jo hyvä tulos. Käytännössä se tarkoittaa noin 20 kilon pudotusta. Tavoitteeni on siis pudottaa painoa noin 20 kiloa ja painaa alle 100 kiloa.


Minkälainen on suunnitelma?


Aikanaan jo 90-luvulla, kun teini-iän pituuskasvupyrähdyksen, olin hieman pullea lapsi ennen sitä, ja aktiivisen juniorijääkiekkoharrastuksen loppumisen jälkeen ensimmäisen kerran noin 25-vuotiaana yritin pudottaa painoa tutustuin tohtori Barry Searsin Zoneen. Tohtori Searsin ohjeen mukaan laskin mitä minun kokoiseni ukko tarvitsee yhden päivän 4-5 aterialla makroravintoaineita eli proteiinia, hiilidydraatteja ja hyvälaatuista rasvaa.


Tulos oli, että minun kokoiselle ukolle sopiva proteiiniannos per ateria on noin kämmenelleni mahtuva proteiinikasa.


Hiilihydraattia taas olisi järkevää nauttia samaan aikaan seuraavan ohjeen mukaisesti: Jos aterialla nautittu hiilihydraatti on hyvälaatuista, kuten kasviksia tai juureksia, niin määrä olisi syytä olla kolme kertaa niin iso kuin proteiiniannos eli kolme kämmenellistä. Jos taas hiilihydraatti on vähemmän hyvälaatuista, kuten pastaa, leipää tai perunaa, olisi annoksen syytä olla kaksi kertaa niin paljon kuin proteiinia eli kaksi kämmenellistä.


Lisäksi joka aterialla olisi syytä ottaa hyvälaatuista rasvaa, kuten laadukasta oliiviöljyä. Näin syötynä elimistö saa riittävän ja oikean määrän oikeita makroravintoaineita oikeassa suhteessa, jotta elimistö löytää automaattisesti oikean itselle sopivan painon.


Koska tähän päivään mennessä ei vastaan ole tullut tätä yksinkertaisempaa ja kohtuulliseen kerta-annokseen houkuttelevaa ohjetta, tukeudun tohtori Barry Searsin simppeliin ohjeeseen.


Aina se ei onnistu, kuten ensimmäisenä suunnitelman toteutuspäivänä Roomassa. Olen silti nauttinut varsin kohtuullisia kerta-annoksia, enkä ole syönyt suklaata, jäätelöä tai mitään muutakaan valkoisesta sokerista valmistettua.Tohtori Sears painottaa kirjoissaan tärkeää asiaa niin itselleni kuin tietojen monelle muulle: Jos hairahtuu ja syö liikaa sekä huonoja juttuja, ei se ole koko homman vessanpytystä alasvetämistä. Se on yksi hairahdus, jonka jälkeen voi palata ruotuun, eikä heittää koko projektia menemään. Tämä on niin tuttua. Se yksi jäätelö sai kaiken edellisten viikkojen aikana saavutetun katoamaan savuna ilmaan, koska "kun söin tämän jäätelön, on kaikki hyvä mennyttä" ja pikku hiljaa vanhat huonot tavat ovat arkipäivää.


Minkälaisessa aikataulussa toteutan suunnitelman ja saavutan tavoitteen?


Kun ylipainoinen ihminen järkevöittää syömistään niin läskiä lähtee noin 0,5-1 kiloa viikossa. Tavoitteeni on tuo 0,5 kiloa, joka tarkoittaa, että 40 viikon päästä eli 10 kuukauden päästä huhtikuussa 2020 painan alle 100 kiloa. Kuulostaa mahdolliselta. Hyvä, sitten matkaan. Päivitän tänne kokemuksia ja tuntemuksia. Latasin kännykkään Food Diary -appin, jonne on helppo merkitä mitä päivän aikana on syönyt ja juonut.


Kiitos, kun seuraat blogiani ja tervetuloa mukaan pysyvään painonhallintaan sekä parempaan ja terveempään elämään tähtäävälle matkalle.


Ystävällisin terveisin

Antti Liinpää

tuottaja, yrittäjä

Lisää sisältöä? Ehkä tämä kiinnostaisi:


Mikä on oikea media vuonna 2019 - perinteinen lehti, televisio, Twitter, YouTube vai oma Vlog?


240 views0 comments

Recent Posts

See All

© 2006-2020 Tuotantotalo Samuus Oy