Teknisestä tuskasta euforiaan

Tuotannossa on aina sekä luova prosessi että tekninen ulottuvuus. Osa tuottajista on lähinnä keskittynyt luovaan osastoon, mutta oma kiinnostukseni tekniikkaan on aiheuttanut sen, että myös tekninen puoli on aina kiinnostanut. Välillä tekniikka pettää ja silloin tulee lisää harmaita hiuksia.

Olen leikannut Avid Media Composerilla koko elävän kuvan tuottajan urani, joka alkoi vuonna 2002. No, ensimmäisen kerran tutustuin Avidiin jo 90-luvulla ja myös monimediatoimittaja-opintojeni opinahjossa oli käytössä Avid. Harjoittelimme myös Adoben Premieren käyttöä, mutta koneet, joissa Premieret olivat, tökkivät alitehoisuuden takia. Harjoittelu jäi muutamaan tuskaiseen hetkeen.

Kun Kaara aloitti Discoveryn kanavilla syksyllä 2015 ajattelin siirtyä Premieren käyttäjäksi. Ohjelman oli kuitenkin käyttölogiikaltaan niin erilainen verrattuna Avidiin, että päätin tuotannon kiireellisyyden takia vetäytyä hankkeesta. Jatkoin Avidilla. Olen kuitenkin PhotoShopin ja muutaman muun ohjelman takia ollut Adoben Creative Cloudin tilaaja useamman vuoden.


Päivitin Windows 10 pääedit-yksikkööni alkuvuonna 2017, vaikka Avid ilmoitti, ettei se tuo Windows 10:ä. Otin riskin. Kaikki meni hyvin marras-joulukuun vaihteeseen. Silloin Windows latasi, automaattisesti tottakai (asetuksista saa updaten poispäältä, tiedän), uuden päivityksen ja hups, Avid ei enää suostunut avautumaan.


Olin yhteydessä Windows-tukeen ja Seattelesta tuli tekniikka-dude etäyhteydellä ronkkimaan edit-yksikköäni. Tuloksetta. Ei muuta kuin Windows 10:iin downgrade ja Avid alkoi wörkkiä. Samalla kytkin Windowsin automaattiset päivityksen pois päältä.

Meni kuukausi, toinen, melkein kolmas, kunnes muutama viikko sitten päivitykset olivatkin taas päällä?! Huh, ei hätää. Avid toimii edelleen.


Ilo ei jatkunut kauaa. Viime viikolla tuli sitten seuraava iso päivitys ja hups, Avidiin ei ollut enää pääsyä. Jälleen etäyhteydellä koneen ronklailua Seattlesta käsin. Jälleen tuloksetta, mutta koneessa monia ikäviä "lisiä" tai puutteita. Kyllästyin.


Oli aika jättää kankea ja vanhanaikainen Avid taakse ja ottaa Adobe Premier Pro haltuun. Opiskelua ja kehittymistä auttaa aivan käsittämättömän paljon pullollaan erilaisia Premier Pron opetusvideoita oleva YouTube. Eilen valmistui ensimmäinen alusta loppuun leikkaamani tuotos, Audi RS3:n koeajovideo. Mitä olet mieltä? Rekisteröidy niin pääset kommentoimaan.

Kokeneen leikkaajan kokemuksia ensimmäisen Adobe Premier Pro -projektin jälkeen:


+ monipuolisuus - kaiken pääsee tekemään nopeasti eri työtiloissa: editing, effects, audio jne.

+ ensivaikutelma on, että Premier Pro on selkeästi nopeampi työkalu kuin Avid, kun saavuttaa ns. intuitiivisen tason

+ lopputulos on selkeästi korkeatasoisempi - värimäärittelyyn todella paljon enemmän työkaluja ja niiden käyttäminen on paljon helpompaa kuin Avidissa. Myös äänitöiden tekeminen on nopeampaa ja helpompaa, vaikka toki vielä on paljon oppimista. Huikean hyvä homma on äänen Track editing, joka nopeuttaa äänen käsittelyä todella paljon

+ saumaton integroituminen After Effectsin ja Auditionin kanssa + kaikki muut Adoben huippuohjelmat


- opiskelu vie aikaa ja intuitiivinen tason saavuttaminen vaatii kahvia sekä kärsivällisyyttä


Antti Liinpää, vastaava tuottaja, Tuotantotalo Samuus Oy

79 views0 comments

© 2006-2020 Tuotantotalo Samuus Oy