Miten kauan kestää kunnon koeajovideon tuottaminen? Entä suhteessa siihen koeajotekstin ja -kuvien?

Aikanaan kun aloitin koeajovideoiden ja koeajoista koostuvan tv-ohjelman tuottamisen, olin tuottanut ja harjoitellut raporttien tuottamista ja kirjoittamista noin kaksi vuotta ennen ensimmäistäkään ohjelmaesitystä. Työ alkoi vuonna 2002. Kun ensimmäinen tv-ohjelma alkoi vuonna 2004 ja kutsuja alkoi tulla uutuusmallien ensikoeajoreissuille, elävän kuvan tuottaja oli pulassa. Kuvausaikataulut oli laadittu lehtimiehille.


Tuottaja/toimittaja Liinpää huhtikuussa 2018 uuden Hyundai i30 Fastbackin koeajon kuvauksissa

Pelkästään videokuvaaminen on aivan eri peli, kun sitä verrataan valokuvaamiseen. Jos mainitsemallani uuden auton ensikoeajoreissulla oli suunniteltu ajoreitti uutuuden testaamiseen joka kestää kaksi tuntia plus 15 minuutin pysähdys valokuvaamiseen, ei autosta saanut videolle kuin muutamia asioita. Ei kunnon esittelyä ja videokuva on pääsääntöisesti ajaessa kuvattua. Videokuvat eivät ole monipuolisia ja tarina nojaa liikaa puhuvaan päähän. Nykyään ensikoeajoreissuilla on enemmän aikaa myös videon ja television tekemiseen.


Mutta mitä kunnon koeajoraportin tekemiseen menee aikaa kokeneelta ja monipuoliselta osaajalta? Otan esimerkin. Hyundai i30 Fastbackin kuvaukset keskiviikkona 4.4.2018.


Otan KaaraTV:n uutta sivustoa varten ensin valokuvat, sillä palautteen perusteella osa kävijöistä haluaa katsoa kuvia rauhassa. Videolla kuvat vaihtuvat tiuhaan, vaikka en tykkää musiikkivideomaisesta suihkeesta ja suhinasta eli leikkaustyylistä, jossa videokuvat vaihtuvat väläyksessä, eikä mihinkään asiaan syvennytä. Suosin rauhallista rytmiä ja uskon, että se on yksi tuottamieni autoiluohjelmien menestyksen salaisuus.


Olen nopea valokuvaaja - otan noin 60 erilaista kuvaa autosta 15 minuutissa, ja ei, en puhu mistään räpsäisyistä, vaan kunnon kuvista, joissa katsoja saa laadukkailla sekä mietityillä otoksilla tietoa autosta ja sen eri ominaisuuksista. Kuvissa tarjoan katsojalle käyttöön minun vuonna 2002 alkaneen osaamiseni autokuvaajana, ja yhtiöni Tuotantotalo Samuus Oy saa käyttöönsä huippukuvaajan, joka tekee hommia uskomattomalla tahdilla.


Oliko jo liikaa hehkutusta? Mutta se on totta, ja kuka sitä omaa häntäänsä nostaa, jos ei osaaja itse? Tämän muuten näkee joka päivä LinkedInissä, joka on nykyään täynnä itse itseään kehuvia ja guruksi tituleeraavia osaajia. Juu, kuulun samaan joukkoon. ;)


Tuotantotalo Samuusin kalusto


Kuvien ottamisen jälkeen alkaa videokuvaus. Kuvaan tällä kerralla sataset, eli 100% kuvaa ja ääntä sisältävät otokset, joissa kerron suoraan kameralle autosta, kahdella kameralla.


Videokamera ykkösenä toimii Canon C100 Mark II -elokuvakamera, joka toimii Tuotantotalo Samuusin tuotannoissa pääkamerana. Äänet otan sisään Sennheiserin langattomalla setillä, jossa mikrofonina toimii Sennheiser MKE2-EW Gold -nappimikrofoni. C100:n objektiivina toimii i30 Fastbackin kuvauksissa ominaisuuksiltaan todella hieno Canon EF 11-24 mm, joka sopii arkkitehtuuri-, maisema- ja yleiskuvaamiseen. Ko. objektiivilla saa mm. asuntoesittelyistä todella näyttäviä ja kaikki mahtuu jopa 10 neliön asunnossa kuvaan, koska 11 mm on todella laaja kuva-ala.


Videokamera kakkosena toimii monivuotinen luottokamerani Canon 60D, jossa linssinä on tällä kertaa kiinni riittävän laaja ja hinta-laatusuhteeltaan erinomainen Sigma 17-50 mm F2.8 DC. Kuvapintojen synkronointia varten 60D:n mikrofonina toimii Rode VideoMicro.


Em. mainittujen kameroiden lisäksi käytän Hyundai i30 Fastbackin kuvauksissa seuraavia kameroita: 100% kuvan ja äänen ottoon ajossa auton sisällä Canon Legria mini X:ää, tosin äänet otan sisään C100/Sennheiser-paketilla ja synkkaan editissä.


Auton ulkopintoihin ajossa laitan kaksi GoPro-kameraa, ja koska kenties jotakuta kiinnostaa niin paljastetaan tämäkin: Otin still-kuvat iPhone 7 Plussalla vaikka kalustosta löytyy sekä Panasonic GH4 että klassikkopeli Canon 5D Mark II. Miksi siis iPhonella?


Koska iPhone 7 Plus ottaa todella hyviä kuvia nopeasti. Kuvat ovat tarkkoja ja hyvin valaistuja. Jälkityöt PhotoShopissa jäävät vähiin. Onneksi, sillä kuten tiedämme, aika on rahaa. Kuvat voi katsoa klikkaamalla linkkiä: https://www.kaaratv.com/blog/koeajossa-hyundai-i30-fastback-2018


Videokuva tuo katsojan lähes livenä paikalle


Videokuvaan auton ensi paikallaan. Kerron kahdelle em. mainitulle kameralla autosta ja lopuksi otan tarvittavia laajoja sekä feature-kuvia eri ominaisuuksista. Käytän editissä videoissa myös osaa iPhonen still-kuvia, koska laatu ja rauhallinen kuva tarjoaa paljon informaatiota.


Uuden KaaraTV:n videokoeajoissa tuotan eri teemoista omat videot ja sitten lyön kaikki videot yhteen nippuun. Näin syntyy yhteensä laaja kattaus videota, tällä kertaa seitsemän, ja katsoja voi päättää katsoako teeman kerrallaan vai koko pitkän koeajon yhteen nippuun. Yhteensä koko videokuvaamiseen menee aikaa kaksi tuntia. Huom! Vain kaksi tuntia, koska tiedän mitä teen ja haluan, sekä pitkä kokemus. Olen kuvannut tuhansia uusien autojen koeajovideoita. Laadukkaasti ja nopeasti.


Seuraava vaihe on tuottaa toimistolla koeajoteksti. Uudessa Kaarassa keskityn teksteissä kokemukseen ja tarinaan eli siihen miltä auto tuntui viikon koeajossa ja minkälaisia ajatuksia koeajon aikana tuli mieleen eri ominaisuuksista. Aikaa tekstin kirjoittamiseen menee hieman yli tunti. Se on todella nopea aika, mutta tiedän mitä teen ja olen kirjoittanut satoja koeajotekstejä.


Lopuksi videoiden leikkaus. Kaikkien videoiden leikkaamiseen menee aikaa yhteensä viisi tuntia. Näin syntyy paketti, joka tarjoaa minun vuodesta 2002 alkaneen ja tuhansia uusien autojen koeajoja sisältävän autotestaajan uran osaamisen katsojan käyttöön. Katso Hyundai i30 Fastbackin koeajovideot: https://www.kaaratv.com/blog/koeajossa-hyundai-i30-fastback-2020


Ärähdys


Sitten loppuun lipposmainen ärähdys: Jotkut YouTube-katsojat kritisoivat, että on kauheaa, kun on mainoksia videoiden joukossa. Ettäs kehtaavat! Yhteensä 8 tuntia huippuammattilaisen laadukasta ja nopeaksi hiotunutta työtä sekä ainutlaatuista osaamista sekä toimittajana että tuottajana. Tuottajan pesti sisältää tässä tapauksessa, myyjän, kuvaajan ja leikkaajan osaamisen.


Korvaus toistaiseksi: 0 euroa. Kulut: auton tankkaus: 45,00 euroa. Auton pesu ennen kuvauksia: 20,00 euroa. Auto- ja liikennetoimittajat saavat autot koeajoon puhtaana ja täydellä tankilla sekä palauttavat ne samassa kunnossa.


Laskutan mahtavaa KaaraTV:n kevään ja kesän 2018 koeajoraporttien hienoa yhteistyökumppania Folksamia vasta, kun olen saanut Hyundain videoille katsojia kaikki kanavat yhteenlaskettuna 10.000 katsojaa. Sekin lasku tulee olemaan maltillinen, vain 690,00 euroa (alv. 0%) per 10.000 videon katselua. Videon kontaktimääärä on toki aivan toista luokkaa, arviolta se tulee olemaan noin kolme kertaa katsojamäärää suurempi.


Eli jos haluat osaamisellesi, tuotteillesi tai palveluillesi näkyvyyttä autoista kiinnostuneessa kohderyhmässä, ole yhteydessä: antti@kaaratv.com, 050 336 5707. Folksam on mukana seuraavien autojen koeajovideoille: Hyundai i30 Fastback, Volvo XC40, Skoda Karoq ja Skoda Kodiaq, mutta tulossa on todella mielenkiintoinen kattaus muiden uusien autojen koeajoja, ja tuotanto on jatkuvaa. Haen siis jatkuvat koeajovideoiden tarjoajiksi uusia yhteistyökumppaneita. Tervetuloa mukaan! Ja huom! Paras tapa markkinoida omaa osaamista on tarjota apua ja hyötytietoa asiakkaille. Se onnistuu parhaiten videolla. Olen tuottanut sisältömarkkinointivideoita vuodesta 2004 eli ennen kuin kukaan puhui niistä ja koko sisältämarkkinoinnista yhtään mitään.


Lämpimästi tervetuloa asiakkaaksemme!


Antti Liinpää, vastaava tuottaja, Tuotantotalo Samuus Oy

123 views0 comments

Recent Posts

See All

© 2006-2020 Tuotantotalo Samuus Oy