Miksi lopetin iPhonen käyttämisen?

Hankin iPhonen melkein heti kun laitteita sai Suomesta eli vuoden 2008 alkupuolella. Ensimmäiset iPhonet rantautuivat Suomeen vuoden 2007 lopulla. Käytin iPhonea mobiililaitteenani vuosina 2008-2018. Miksi rakkaus ruostui ja vaihdoin monen bisneskäyttäjän kehumaan Android-puhelimeen vuoden 2018 lopulla?

Ennen kuin vastaan omaan kysymykseeni, asiaa eri iPhonen malleista. Käytin ainakin näitä iPhone-malleja: iPhone, iPhone 3G, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 6, iPhone 6 Plus ja iPhone 7 Plus.


Parhaiten iPhonen malleista mieleeni ovat jääneet ensimmäinen iPhone, koska se oli niin mullistava laite, ja viimeisin eli iPhone 7 Plus. Olin käyttänyt Nokian Communicatoria ja uusi iPhonen oli todellinen game changer kommarin jälkeen.


iPhonea oli helppo sekä nopea käyttää ja mitä ihmeellisimpiin tarpeisiin löytyi jo tuolloin applikaatio. Kosketusnäyttö toimi hyvin ja puhelin tuntui käteen laadukkaalta.


Nokian puhelimet vs. iPhone


Nokiasta tulee mieleeni veljeni, joka kertoi, että Nokian insinöörit olivat kommentoineet ensimmäistä iPhone seuraavasti:


"Jos sen pudottaa lattialle, se hajoaa palasiksi. Nokialaiset puhelimet ovat suunniteltu kestämään pudotuksen asfaltille kahdesta metristä."


"Avasimme iPhonen ja se on hirveää kuraa. Juotokset ovat ihan kamalia, niiden laatu on ihan kukkua."


Kosketusnäyttö löi läpi vuonna 2007 iPhonen myötä. Nokialla oli ollut jo pitkään ennen iPhonea kosketusnäyttö.

Ensimmäinen kommentti on ihan asiallinen, sillä iPhonen herkkä rikkoutuminen ja etenkin lasin särkyminen pudottaessa kasvatti hetkessä monenkirjavan suojakuorien markkinan. Toisaalta ominaisuus ei ole estänyt iPhonen tai kilpailevien kosketusnäytöllisten älypuhelimien menestystä.


Toinen kommentti on sontaa. Jos puhelin toimii ja on helppokäyttöinen sekä hyvännäköinen, tavalliselle kuluttajalle on aivan sama minkälaiset ovat juotokset puhelimen sisällä.


"Ihmiset eivät ole valmiita ottamaan vastaan kosketusnäyttöä"


Samaa voi sanoa virkkeistä, joita kuulin vuosina 2000-2002 Nokialle mainoselokuvia tehtailleen yrityksen tuottajalta.


"Nokialla on jo nyt olemassa mullistavia innovaatioita, kuten pienemmästä isommaksi taittuva ruutu ja kosketusnäyttö, mutta nokialaisten mielestä ihmiset eivät vielä ole valmiita ottamaan niitä vastaan."


Huh huh, mitä kukkua, jos kuulemani pitää paikkaansa.


Jos uusien mullistavien innovaatioiden testiryhmä ei ole valmis ottamaan ko. uutuuksia vastaan, kannattaisi ehkä testata lisää? Vai testattiinko ollenkaan? Nyt tiedämme miten Nokialle kävi iPhonen markkinolle tulon jälkeen. Joka tapauksessa todella arroganttia puhetta ja ihmisten aliarvioimista. Eivät ole valmiita ottamaan vastaan, heh!


Noin viisi vuotta myöhemmin ihmiset ottivat kirkuen vastaan iPhonen ja sitä seuranneet kosketusnäytölliset puhelimet. Ehkä kyse oli siitä, että Nokian kosketusnäyttö ei ollut riittävän laadukas vielä tuolloin?


Samsungilta ensimmäinen taittuvan ruudun tuotantomalli


Samsung on jonkin aikaa sitten esitellyt ensimmäisen taittuvalla ruudulla varustetun kännykän. Siis armon vuonna 2019. Jos elävän kuvan tuottajan puheet vuonna 2002 pitävät paikkaansa, oli Nokia todella paljon aikaansa edellä.


Ensimmäisen taittuvan kosketusnäytön omaa uusi Galaxy Fold. Sen myynnin piti alkaa huhtikuussa 2019, mutta mitä ilmeisimmin ruudun ongelmien takia myynnin aloitus on lykkääntynyt. Samsung on ilmoittanut, että ongelmat on ratkaistu, mutta myynti ei silti ole alkanut. Jäämme odottamaan.


iPhonen ja muiden valmistajien mobiililaitteiden kehitystyö on hidastunut


Toinen erityisesti mieleeni jäänyt iPhonen malli oli toistaiseksi minun viimeisekseni jäänyt 7 Plus. Mattamusta tyylikäs ja iso tehokännykkä 256 gigatavun muistilla, joka riitti sekä kuvausominaisuuksien että muistikapasiteetin puolesta mainiosti jopa vaativan still- ja videokuvaajan tarpeisiin.


Esineinä iPhonet ovat hienoja, vaikka minua häritsee ajan pysähtyminen mobiililaitteiden kehityksessä. Jos vertaa ensimmäistä ja uusinta iPhonea niin erot fiiliksessä ja käyttämisessä ovat aika vaatimattomia. Edelleen löytyy kosketusnäyttö ja applikaatioita. Kameroiden ominaisuudet ovat parantuneet ja muisti sekä suorituskyky on kasvaneet, mutta mitään mullistavaa ei ole pitkään aikaan tapahtunut iPhonen leirin tai sen kilpailijoiden esittelemänä.


Galaxy Fold toki pyrkii olemaan uusi ihmeellinen juttu, mutta en ole vakuuttunut, että taittuva ruutu tulee olemaan niin iso juttu kuin siitä haltioituneet yrittävät vakuutella.


Kehitys ja uusien innovaatioiden saati muotoilun evoluutio ei siis ole ollut kovin vauhdikasta viimeisinä vuosina kännykkämarkkinassa. Kaivataanko alalle uutta visionääristä 'Steve Jobs' -tyyppiä, että kehitysta alkaa taas tulla uudella draivilla?


Miksi lopetin yli 10 vuoden käytön jälkeen iPhonen käyttämisen ja siirryin Samsungiin?


Suurin ja tärkein syy on iPhone-puhelimien huono laatu ja kestävyys. Käyttämistäni malleista lähes jokainen lähti takuuaikana vaihtoon, ja huomio, minä pidän kalustostani erittäin hyvää huolta. Siitä käy esimerkkinä, että noin kymmenestä iPhonestani vain kahteen on vaihdettu ruutu.


Ensimmäisen kerran ruutu rikkoitui vuonna 2012, kun puhelin tippui kovassa sateessa pimeällä taskustani ja peruutin autolla sen ylitse. Toinen kerta oli iPhone 7 Plus kuusi vuotta myöhemmin kesällä 2018. Tiputin puhelimen asfalttiin, kun putsasin sen suojakuorta. Jep, Mr. Murphy vauhdissa jälleen kerran.


Viimeisin iPhoneni 7 Plus meni tuttuun tapaan takuuvaihtoon noin puolen vuoden iässä kesällä 2017. Puhelin pimeni, eikä enää avautunut, vaikka kuinka yritin. Ei muuta kuin niin ikään tuttuun tapaan känny takuuhuoltoon ja uusi puhelin noin viikon odottelun jälkeen tilalle niin kuin monta kertaa aiemmin. Kun ko. vaihtopuhelin pimeni jälleen tuttuun tapaan vuoden 2018 lopulla, päätin, että nyt saa riittää. Oli aika vaihtaa leiriä Android-puhelimen käyttäjäksi.


Mitkä muut seikat huonon laadun lisäksi iPhoneissa häiritsivät?


Mielestäni kaikista typerintä on suljettu systeemi, joka omalta osaltaan esti aiemmin siirtymiseni pois iPhoneista, ja joka eittämättä on myös Applen tarkoitus. Innokkaan äänikirjojen kuuntelijana en saanut ostamiani reilua 200 äänikirjaa ulos Applen järjestelmästä, että olisi voinut kuunnella niitä esimerkiksi Anroid-laitteella, joten päätin jatkaa iPhonen käyttäjänä.


Isompana yksittäisenä suunnittelubugina pidän Kuvat-applikaation uskomatonta typeryyttä. Minulla oli lisämaksullinen (9,90 e/kk) 200 gigatavun iCloud-tallennustila suuren video- ja kuvamäärän takia. Siihen liittyen iso kysymys:


Kuka kumman valopää on suunnitellut systeemin, jossa isosta maksullisesti lisätilasta huolimatta, jos poistat kuvan joltain laitteelta, poistuu kuva kaikista laitteista ja iCloudista?! Siis ihan oikeasti? Maksan lisähintaa lisätallennustilasta pilvessä ja jos poistan kuvan iPhonesta, se poistuu samalla iCloudista, ja toki myös iPadista ja Macbookista.


Ihmettelen suuresti, että tästä ei ole ollut aiemmin mussutusta blogeissa ja palstoilla, vai enkö vain ole huomannut?


Toinen urpous oli kuvien ja videoiden erittäin hankala käyttöönotto Apple-laitteiden ulkopuolella. Puhelimesta ei suoraan saa kuvia tai videoita pois kuin lähettämällä niitä sähköpostilla ja siirto-ohjelmilla. Kuvat-applikaatiolla kuvien ja videoiden lataaminen Macbookiin toimii, mutta ei sekään ihan yksinkertaista ole. PC:llä kuvia tai videoita sai ladattua yksitellen iCloudin kautta.


Miltä Samsung Galaxy Note 9 tuntuu iPhone 7 Plussan jälkeen?


Takana on aika tarkaan puoli vuotta Samsung Galaxy Note 9:n käyttäjänä. Ihan hirveästi en mussutettavaa löydä, mutta toki muutaman asian:


Samsungin kameran laatu on selvästi huonompi kuin iPhone 7 Plussan, vaikka luulisi asian olevan toisin, ja toki on mainittava, että Note 9:n kuvanlaatu on todella korkeatasoinen. iPhonessa laatu oli vain vielä parempi sekä still-kuvissa että videoissa.


Kosketusruudun näppäily ei ole kummallisempaa kuin iPhonessa eli molemmissa se toimii yhtä huonosti ja virhenäppäilyjä tulee päivittäin satoja.


Note 9:n käyttäjäksi päädyin puhelimen kosketusruutuun suunnitellun pienen "kynän" ansioista. Minulla on isot kädet ja sormet, joten pienien kosketusruutujen käyttäminen on hankalaa. Samsungin S Pen auttaa suuresti, kun haluan tarkuutta Note 9:n ruudulla työskentelyyn.


Pidän Androidin avoimesta järjestelmästä. Applikaatiovalikoima on monipuolisempi ja kuvat sekä videot saan ulos Note 9:stä ottamalla muistikortin pois puhelimesta ja kopiomalla ne kortilta koneelle.


Odotan mielenkiinnolla pimeneekö myös Samsung ennen takuuajan umpeutumista, kuten useimmat käyttämäni iPhonet, ja toisaalta, jos ei pimene, niin miten kauan puhelin kestää.


Tekstiä pääset kommentoimaan liittymällä blogin jäseneksi (member).


Antti Liinpää

335 views0 comments

Recent Posts

See All

© 2006-2020 Tuotantotalo Samuus Oy