Malli- tai sankarioppimisella nopeammin parempiin tuloksiin

Updated: Jul 28, 2020

Yksi tehokkaimpia oppimisen muotoja on mallioppiminen, josta käytän myös nimeä sankarioppiminen. Yksikertaisuudessaan se menee näin: katsot mitä joku alan huippu tekee työtään, matkit sitä ja sinusta tulee huippu.


Kuulaisa yritys- ja myyntivalmentaja Brian Tracy toistaa samaa viestiä useissa kirjoissaan. Hän kertoo, että nousi omassa myyntityössään nuorena miehenä alisuorittajasta superosaajaksi yksinkertaisella metodilla.


Tracy kysyi, mitä huippumyyjät tekivät toisin kuin muut ja ryhtyi toistamaan näitä asioita. Muutos tapahtui nopeasti.

Sama metodi on minulle hyvin tuttu. Se tuli mieleeni, kun katsoin suosikkilajini tenniksen videota YouTubessa. Kyseessä olevassa videossa (alla), jonka otsikko on 'Four-Time New York City Liberty Open Singles Champion & Division 1 Player (Atlanta)', kaksi kohtuullisen hyvää harrastajapelaajaa ottavat yhteen.


Turkoosipaitainen pelaaja, joka on kahdesta parempi, pelaa täysin identtisellä tyylillä kuin Serena Williams. Se näkyy syötössä ja kämmenlyönnissä, mutta erottuu selvimmin kahdenkäden rystylyönnissä.


Pelaaminen on muodostunut tällaiseksi tietoisesti ja tiedostamatta. Katsomalla suurta sankaria Serana Williamsia ja harjoittelemalla lyöntejä Serenan lyönnit mielessä.

Väitän, että hän olisi paljon huonompi pelaaja ilman tätä mallioppimista. Toisella videolla voi katsoa Serana Williamsin harjoittelua vuodelta 2020. Lyöntien yhdennäköisyys on melkoista, eikö vain?Huipputenniksen videokuvaus tv-lähetyksiin nojaa vanhoihin oppeihin ja palvelee ikääntynyttä yleisöä


Kahdessa ylläolevassa videossa on kuvattu tennis kohtuullisen läheltä kentän pintaa ja pelaajan takaa. Väitän, että huipputenniksen tv-kuvauksessa ja netti-tv-kuvauksessa (TennisTV) olisi pian syytä siirtyä tällaiseen realistisempaan kuvakulmaan.


Tuntuu vahvasti, että nykyisessä tv-kuvauksessa vallalla olevat opit ovat 1980-luvulta. Kuvakulmat ovat hyvin samanlaisia kuin 40 vuotta sitten katsoessani isäni kanssa Björn Borgin ja John McEnroen välistä Wimbledonin finaalia.


Kamerat ja kuvakulmat, kun pisteet ovat käynnissä, ovat huomattavan ylhäältä, jolloin pelin seuraaminen on ei-lajia-tuntevalle tai iäkkäämmälle helpompaa. Se kuitenkin vie pois parhaan terän lajin nopeudesta ja urheilullisuudesta.


Jo aiemmin tässä artikkelissa esillä olleen yhden kautta aikojen tennispelaajan Serena Williamsin valmentaja ranskalainen Patrick Mouratoglou tiimeineen ovat tiedostaneet tämän, kun he lanseerasivat uuden tennispelin, UTS Tenniksen (Ultimate Tennis Showdown), keväällä 2020.


UTS:n maksimissaan tunnin kestävät ottelut kuvataan huomattavan alhaalta, läheltä kentän pintaa, jolloin lajin vauhti ja lyöntien nopeus näyttäytyy aivan uudessa valossa.

Katso UTS finaalin koostevideo alla.


Yksi syy siihen, että Mouratoglou kehitti uuden tennispelin on hänen mukaansa tennistä seuraavan yleisön korkea keski-ikä, jonka kerrotaan olevan jopa 63 vuotta. Lajin pariin pitäisi saada nuorempaa väkeä, eikä se tunnu onnistuvan nykyisellä tavalla. Siksi uusi peli, joka vaikuttaa tennisfanin silmissä erittäin lupaavalta. Peli on nopeaa ja viihdyttävää.


Jos nykyinen tennis haluaa pysyä mukana kehityksessä ja suosittuna globaalina lajina, kannattaisi ensimmäisenä hakea uusia kuvakulmia ja uutta otetta tv-kuvaukseen. Nykyinen tapa ei enää riitä, vaikka se palvelee iäkkäämpää väestöä.

Uuteen alempaa kuvattavaan tapaan kuitenkin tottuu pian. Myös 63-vuotias tai vanhempi katsoja. Ilmoittaudun kohtuullista korvausta vastaan kertomaan lisää visioistani tenniksen tv-kuvauksessa.


Miten minä opin pelaamaan tennistä tai jääkiekkoa?


Artikkelin lopuksi palaan omaa oppimiseeni tenniksessä ja jääkiekossa, jotka ovat olleet minulle vuosien varrella kaksi rakkainta lajia. Nykyään kolmas suosikkilajini on kävely, mutta siitä lisää jossain toisessa blogipostauksessani.


Tenniksessä nopeimmat kehitysloikkani, jotka ovat vaatimattomia suhteessa pelivuosiini, aloitin vuonna 1985, ovat tapahtuneet, kun olen pystynyt viemään sankarioppimisella minun suosikkipelaajani lyönti- ja pelitapoja käytäntöön.


Tällä hetkellä suosikkipelaajani on Italian Matteo Berrettini, joka lyö erityisesti kämmenlyöntiä superkovaa. Berrettinin kämmen on myös erinomainen esimerkki modernista tennislyönnistä, sen tehosta ja vaikeasta ennakoitavuudesta.


Backswing on erittäin lyhyt, silti lyönteihin tulee uskomaton tempo. Hän lyö sekä ulkoa sisälle että sisältä sisälle ynnä muut tenniksen lyöntinsä niin että niiden lukeminen on erittäin vaikeaa. Rystylyönti ei ole yhtä tehokas, mutta muistuttaa niin ikää lyhyen backswingin takia Andre Agassin kahdenkäden rystylyöntiä. Yllä oli jo UTS finaalin videossa tarjolla esimerkkejä Berrettinin lyönneistä, mutta tässä vielä samaa tavaraa treeneistä:Jos olen oppinut nopeiten tennistä sankareiltani, sama päti, kun pelasin läpi suomalaisen jääkiekkojuniorimyllyn vuosina 1981-1994.


Opin luistelemaan kovaa ja tehokkaasti HIFK:n Kari Laitiselta, myöhemmin Jokerien Teemu Selänteeltä. Kiekon suojaamista ja ison koon suomaa etua opin Mats Sundinilta ja vahvojen jalkojen sekä pelisilmän merkitystä Saku Koivulta, joka jo B-juniorina ja vuoden nuorempana pyöritteli minua ja joukkuekavereitani "ikävän" kevyesti.

No ei vaiskaan, kiva sitä oli katsoa, vaikka turpaan tuli. Ainakin näin jälkeenpäin mietittynä.


Oppimisen ja kehittymisen iloa!


Antti Liinpää, yrittäjä, videoguru, monimediatoimittaja- ja tuottaja, KaaraTV-autoiluohjelman toimittaja, autokonsultti

© 2006-2020 Tuotantotalo Samuus Oy