Kommentti Nick Kyrgioksesta ja tenniksestä 1. ATP-voiton jälkeen: Kyrgios ja tennis voittivat

Updated: Jan 24, 2019

Nick Kyrgios voitti sunnuntaina 21.2.2016 miesten tenniksen ATP-turnauksen Marseillessa. Voitto oli australialaisen tennistoivon ensimmäinen miesten pääkiertueella. Kyrgioksen voiton ohella tennis voitti.


Nick Kyrgios voitti sunnuntaina miesten tenniksen ATP-turnauksen Marseillessa. Voitto oli australialaisen tennistoivon ensimmäinen miesten pääkiertueella. Kyrgioksen voiton ohella tennis voitti.

Kyrgios kommentoi viime elokuussa vastustajansa Stan Wawrinkan tyttöystävän Donna Vekicin harrastavan seksiä Kyrgioksen Davis cup -pelikaverin Thanasi Kokkinaksen kanssa. Tennispiirit pöyristyivät. Toki monessa mielessä syystä, mutta tenniksen kannalta on suorastaan erinomaista, että Kyrgios ylsi voittoon näin pian kohutapauksesta.

Huolimatta Kyrgioksen terävästä kielestä on nuorukaisessa ainesta tenniksen kiintotähdeksi. Terävä kielikin suoltaa yleensä lajissa harvinaista vastustajan peliä ylistävää tekstiä.

Kyrgioksella on tapana kommentoida äänekkäästi pelin tuoksinassa vastustajan erinomaisia lyöntejä. Maailmanlistan ykkönen Novak Djokovic ihastuttaa usein tennisfaneja taputtamalla vastustajan hyvän suorituksen mailaansa. Se on juuri oikeanlaista vastustajan osaamisen kunnioittamista, mitä äärimmäisen vaikean ja kilpaillun lajin terävimpään kärkeen kaivataan.

Toisenlaista ja huonompaa esimerkkiä ovat jo vuosia näyttäneet maailman ykkösinä pitkään viihtyneet Roger Federer ja Rafael Nadal. Nämä kiistatta huikeat pelimiehet osoittavat harvoin jos silloinkaan kunnioitusta vastustajan erinomaisia suorituksia kohtaan. Käsi ylös, koska olet nähnyt Federerin taputtavan mailaansa Djokovicin tapaan vastustajan huippulyönnille?

Tämän positiivisen suusanallisen kehumiskulttuurin lanseeranneen Kyrgioksen “listalta” löytyy muita lajia eteenpäin vieviä ominaisuuksia.

Tärkein on se, että Kyrgios pelaa esimerkillisen modernia tennistä. Peruslyönnit ovat yksinkertaisia, lyhyitä ja tehokkaita. Australialainen ottaa lyönnit, aina kun on mahdollista, noususta ja tekee näin vastustajan elämän hankalaksi. Lyhyen takasaaton ja läheltä vartaloa lähtevien lyöntien takia suuntaa on vaikea nähdä ennen kuin on liian myöhäistä.

Myös syöttö on äärimmäisen tehokas moderni tyylinäyte. Takajalan voimakas eteenvienti, lyhyt pallon nosto ja koko kropan voimakkaasti eteenpäin vievä liike antavat syötölle voimaa sekä tarkkuutta. Ykkönen pamahtaa ruutuun usein yli 200 kilometrin tuntivauhtia ja suuntaa on todella vaikea ennustaa.

Toinen tärkeä seikka on se että Kyrgioksessa tennismaailma on saanut malliesimerkin miten peliä voi pelata tehokkaasti ilman hermoja repivää viivyttelyä ja hien pyyhkimistä pisteiden välissä ála Rafa Nadal.

Pisteiden välissä aikaa on maksimissaan 25 sekuntia. Sen jälkeen on seuraavan pisteen oltava käynnissä. Nadal ja monet muut vanavedessä käyttävät joka pisteen välissä tasan tarkkaan annetun ajan ja usein vähän yli. Matsit venyvät ja venyvät. Ei ihme että vuoden 2012 Australian avointen finaali Nadalin ja Djokovicin välillä kesti hermoja repivät 5 tuntia ja 53 minuuttia. Allekirjoittanut katsoi kyseisen pelin mutta teki sen aikana seuraavat asiat: söi lounaan, leikki lasten kanssa, kävi vaimon kanssa pelaamassa tennistä, suihkutteli ja saunoi ja valmisti perheelle päivällisen.

Kyrgios käyttää pisteiden välissä keskimäärin 13 sekuntia. Se on juuri sitä mitä hitaudesta haukuttu tennis kaipaa. Kiivaasti.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä listalla on viihdearvo. Kyrgios on todella viihdyttävä pelaaja katsoa. Hänen pelejään odottaa ja katsoo aina mielellään, koska ne eivät koskaan ole tylsiä saati puuduttavia. Niissä harvoin tapahtuu kohuotsikoita ansaitsevia seikkoja, mutta peli on modernia, nopeaa ja viihdyttävää.

Juuri sellaista kuin sen toivoisi olevan. Aina.


Antti Liinpää


Lue uutinen:

Tenniksen äänekäs kauhakakara voitti vihdoin

43 views1 comment

Recent Posts

See All

© 2006-2020 Tuotantotalo Samuus Oy