Antti Liinpää tarinoi koeajovideoiden tuottamisen ihmeellisestä maailmasta

Tuotantotalo Samuusin vastaava tuottaja ja omistaja Antti Liinpää on tuottanut, toimittanut, kuvannut ja editoinut kotimaista autoiluohjelmaa ja koeajovideoita vuodesta 2002. Televisiossa Antin koeajoja ja autoiluohjelmia esitettiin vuosina 2004-2016. Matka jatkuu netissä osoitteessa Kaaratv.com sekä KaaraTV:n sosiaalisen media kanavissa: Facebook | Youtube | Instagram | Twitter


Minkälainen on hyvä koeajoraportti videona? Absoluuttista totuutta tuskin löytyy, mutta sitäkin enemmän mielipiteitä. Näistä mielipiteistä olen päässyt "nauttimaan" vuosien varrella monen monta kertaa, mutta siitä toisessa kirjoituksessa. Nyt oli tarkoitus puhua koeajovideon tuottamisesta.


Olen aina lähtenyt omissa koeajovideoissani ja -raporteissani siitä, että yritän asettua käyttäjän asemaan. Syitä tähän on ollut kolme:


1) Minusta käyttäjä on tärkein. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tutkin autoa mahdollisimman käytännönläheisesti. Eli tärkeintä on arkikäyttö, ei tekniset hienoudet tai yksityiskohdat.


2) Suomessa oli vuonna 2002 erinomaisia autolehtiä, kun ryhdyin ensimmäistä autoiluohjelmaani Koeajo.tv:tä suunnittelemaan, ja on edelleeen. Sekä Tekniikan Maailma että Tuulilasi tekevät ansiokasta työtä vaativien sekä aikaa ja resursseja vievien testien, vertailujen ja koeajojen tekemiseen. Eivätkä TM ja Tuulilasi ole ainoita. Se homma oli silloin ja on edelleen hoidossa.


3) Elävällä kuvalla esitetyssä koeajossa teknisten hienouksien esittäminen tai esimerkiksi jarrutustestit ovat omasta mielestäni puuduttavia. Minusta on parempi keskittyä käytäntöön ja fiilikseen. Tosin fiilistä on syytä olla järkevä annos, koska kuluttajanvalistus. Olen jättänyt Top Gearin tyyppisen iloittelun heille, joilla on resurssit ja halu sen tyyppisen koeajo- ja vertailumateriaalin tuottamiseen.


Minusta hyvä koeajovideo kertoo autosta mahdollisimman kattavasti. Sen ei välttämättä tarvitse olla pitkä. Minulla on paha tapa puhua paljon ja se kasvattaa koeajovideoideni mittaa.


Yritän uuden kaaratv.com:n koeajovideoissa karsia mittaa eli tehdä koeajoista napakampia. Saa nähdä kuinka onnistun, mutta siihen on olemassa erinomainen ja minulle varsin tuttu keino. Rakensin omat koeajovideoni tällä tyylillä ensimmäiset neljä vuotta vuosina 2004-2008.

Keino on yksinkertainen: Kirjoitin tuolloin kaiken paperille eli käsikirjoitukseen. Jokaisen spiikin ja jokaisen 100-prosenttisen*, jopa jokaisen kuvan. Tämän tyylin ongelma on se, että jos ei ole taitoa, käsikirjoituksesta kerrotut 100-prosenttiset voivat kuulua lopullisessa videossa katselijalle ns. paperinmakuisina eli luetun, ei kerrotun, oloisina. Sellainen kuulostaa hassulta ja suoraan sanottuna tylsältä. Ko. "tyyliä" kuulee edelleen paljon mm. radiossa, varsinkin aloittavien toimittajien toimesta.


Välttääkseni paperinmakuisuuden ongelman luin ennen kuvauksia ja kuvauksissa ennen ottoa seuraavan "vuorosanan" eli 100-prosenttisen noin 20 kertaa ääneen. Ja huomio huomio, en varsinaisesti lukenut, vaan kerroin mahdollisimman samalla tyylillä kuin tulisin kertomaan sen tulevassa otossa kameran REC-nappulan ollessa päällä.


Pikku hiljaa usean vuoden harjoittelun tuloksena pystyin tekemään saman asian päässäni. Toki välissä oli vaihe, jossa en kirjoittanut paperille sanatarkkoja vuorosanoja, mutta käytin ranskalaisia viivoja.


Nyt olen tehnyt jo kohta kymmenen vuotta koeajovideoni niin etten kirjoita paperille mitään. Se tekee kerronnasta aidonoloista, koska se on sitä. Ongelma on, että videoiden sanomiset saattavat alkaa muistuttaa toisiaan. Toki koeajosta toiseen vaihtuvat automerkit ja -mallit varmistavat, ettei ihan samaa pysty millään kertoa.


Joka tapauksessa omasta tyylistäni huolimatta suosittelen aina kirjoittamaan ennen kuvauksia sanatarkan käsikirjoituksen oli videon pituus mikä tahansa, ja sitten aiemmin kertomallani "tankkaus"tyylin suomalla itsevarmuudella kerrot kameralle asian lopullisessa otossa.


Kirjoittamisen etu on myös se, että jos video on tarkoitus laittaa nettiin, on sinulla jo valmiiksi todella pitkälle viety aihio jutusta kirjoitettuna. Kirjoitettu teksti videon ja kuvien ohessa parantaa hakukonelöydettävyyttä. Siinäkin mielessä kirjoitettu juttu videon kaveri on fiksu idea. Joten ei muuta kuin kirjoittamaan käsikirjoitusta/juttua ja sitten vasta sitä REC-nappia päälle.


Ja muista, lue/kerro vuorosanojasi todella monta kertaa juuri sillä tavalla kuin haluat ne valmiille videolle ennen varsinaista ottoa. Se parantaa katsojan kokemusta ja ilmaisuasi rutkasti. Trust me, I know what I am saying.


Antti Liinpää, Tuotantotalo Samuus Oy, noin 2000 koeajovideon kokemuksella


*) 100-prosenttinen on videon kohtia, jossa toimittaja puhuu ruudussa eli katsoja saa 100-prosenttisesti sekä ääntä että naamaa kuunneltavakseen ja katseltavakseen.


Alla olevalla videolla tarinoin videon oikeasta mitasta somessa tai omalla saitilla. Onko sitä?


108 views0 comments

Recent Posts

See All

© 2006-2020 Tuotantotalo Samuus Oy